WordPress, Squarespace vai Wix – valitse oikea alusta sivuillesi

Nettisivujen alustaksi löytyy useita vaihtoehtoja ja moni yrittäjä varmasti miettiikin, millä kannattaisi lähteä liikkeelle. Toiset mahdollistavat nettisivujen tekemisen helposti itse kiinteällä vuosi- tai kuukausihinnalla ja toiset antavat enemmän liikkumavaraa, mutta voivat vaatia enemmän opettelua. Miten voisit siis päättää, mille alustalle rakennat nettisivusi?

Tässä blogikirjoituksessa käyn läpi kolmea yleisintä vaihtoehtoa nettisivujen alustaksi. Ne ovat WordPress, Squarespace ja Wix. Näihin kolmeen yleensä törmää ensimmäisenä, jos tarkoituksena on rakentaa nettisivut itse. Käyn läpi, mitä sinun kannattaa ottaa huomioon valitessasi itsellesi sopivaa ratkaisua sekä mitä hyviä ja huonoja puolia eri vaihtoehdoilla on.

Mitä ottaa huomioon nettisivuja suunnitellessa

Lähtökohtani tälle kirjoitukselle on, että aiot tehdä yrityksesi nettisivut itse. Tällöin moni aloittaa nettisivualustojen vertailun hinnasta. Sehän on ainoa nettisivuista koituva kulu, koska omalle nettisivujen rakentamiseen kuluvalle työlle harvemmin lasketaan hintaa.

Tässä kohtaa kannattaisi kuitenkin pysähtyä ja miettiä ensin, mitä nettisivuiltaan haluaa. Onko niiden tarkoitus tuoda ajanvarauksia, kauppoja tai esitellä palveluita? Mitä kaikkia toimintoja sivuilla pitäisi olla? Haluatko aloittaa myös verkkokaupan tai myydä verkkokursseja?

Kaikilla näillä seikoilla on merkitystä, kun valitaan sopivaa alustaa nettisivuille. On hyvä myös miettiä tulevaa. Jos suunnitelmissasi on esim. avata verkkokauppa tulevaisuudessa, tämä kannattaa ottaa jo nyt huomioon. Muussa tapauksessa saatat joutua muuttamaan nettisivusi kokonaan, jotta saat haluamasi verkkokaupan sivuillesi. Tällöin alunperin edullinen ratkaisu on maksanut sinulle huomattavasti enemmän.

Entäpä nettisivujesi ulkonäkö? Sekä WordPress, Squarespace ja Wix tarjoavat malleja tai teemoja, joiden pohjalle voit rakentaa nettisivusi. Näihin pääsee myös tutustumaan ennen kuin valitsee tiettyä palvelua. Voi olla, että joku vaihtoehto on juuri sitä mitä etsit tai ehkä jollain palvelulla ei ole sellaista pohjaa, jonka haluat nettisivuillesi.

Miten eri nettisivualustat eroavat toisistaan

Kuten jo aiemmin mainitsen käyn tässä kirjoituksessa läpi kolmea vaihtoehtoa, joihin useimmiten törmää. Ne ovat WordPress.org, Squarespace ja Wix.

WordPress.org

Näistä ensimmäinen eli Wordrpress.org on oikeastaan julkaisujärjestelmä. Se ei ole vuosi- tai kuukausimaksullinen kuten Squarespace ja Wix. WordPressistä löytyy myös vuosi- tai kuukausimaksullinen versio osoitteessa WordPress.com. Sillä on kuitenkin omat rajoituksena WordPress.orgiin verrattuna enkä käsittele sitä tässä kirjoituksessa.

WordPress itsessään on ilmainen. Sitä käyttääksesi tarvitset kuitenkin erikseen webhotellin, johon sivusi teet sekä domainin eli nettisivujesi verkko-osoitteen. Moni webhotelli tarjoaa mahdollisuuden asentaa WordPress erittäin helposti ja osa tarjoaa myös webhotellipaketteja, jotka ovat optimoitu nimenomaan WordPress-sivustoille.

Vaikka WordPress itsessään on ilmainen, siihen on saatavilla lisäosia ja sivun ulkoasun määritteleviä teemoja, joista osa on maksullisia. Jos et kaipaa sivuillesi kovin ihmeellisiä ominaisuuksia, onnistuu hyvän sivun rakentaminen yleensä myös ilmaisilla lisäosilla ja teemoilla. Toimivien vaihtoehtojen löytämiseen kannattaa kuitenkin varata vähän aikaa ja selvitellä hyvät teemat ja lisäosat.

Kolmesta vaihtoehdostamme WordPress vaatii eniten teknistä osaamista. Jos kuitenkin tarkoituksenasi on rakentaa ”perussivusto” pienelle yritykselle, onnistuu se varmasti itsekin. Hyvä puoli WordPressissä on, että selkeitä ohjeita nettisivujen tekoon löytyy netistä paljon. WordPressin lisäosissa on myös ns. drag & drop -editoreita, kuten Elementor (ilmainen), joilla rakennat sivustosi ulkoasun samaan tapaan kuin Squarespacessa tai Wixissä.

WordPress myös mahdollistaa hyvin erityyppisten sivujen rakentamisen. Sillä onnistuvat niin pienet kotisivut kuin isot verkkokaupat tai vaikkapa verkkokurssialustat. Nettisivun voi aloittaa pienenä perussivustona ja jatkossa kasvattaa sitä vaikkapa verkkokaupalla ilman, että aloitat kokonaan alusta jollain toisella alustalla.

Yleisesti ottaen WordPressillä tehty nettisivu voi myös olla edullisempi vaihtoehto kuin valmiit verkkokauppa- tai verkkokurssialustat. Vaikka oikeasti hyvän ja toimivan vaihtoehdon rakentaminen voi vaatia maksullisiakin lisäosia, jäävät näistä sekä domainista ja webhotellista aiheutuvat kulut yleensä pienemmiksi kuin valmiiden alustojen kuukausikulut. Toki itse sivuston rakentaminen vaatii omaa työaikaasi ellet ulkoista sitä toiselle.

Squarespace

Squarespace on tällä hetkellä trendikäs vaihtoehto nettisivujen tekoon. Kyseessä on maksullinen nettisivualusta, josta maksetaan vuosi tai kuukausi kerrallaan.

Squarespace toimii ns. drag & drop -editorilla. Valitset siis valmiista pohjista sopivan, johon lähdet rakentamaan sivuasi valmiiden osien avulla. Hyvä puoli Squarespacessa on tietenkin sen helppous. Sivuston tekeminen ei vaadi juurikaan teknistä osaamista ja kuukausimaksu kattaa lähes kaiken valitsemastasi paketista riippuen. Squarespacella on 24/7 käyttäjätuki ja he vastaavat palvelun tietoturvasta. Vuosimaksullisissa paketeissa saat domainin ilmaiseksi 12 kk ajan, muissa tapauksissa (tai 12 kk jälkeen) maksat lisäksi domainista.

Kaiken kaikkiaan sivun tekeminen on siis erittäin helppoa, kunhan tiedät millaisen sivun ja mitä toimintoja haluat. Ongelmaksi Squarespace muodostuu, jos haluat kasvattaa nettisivujasi esim. verkkokaupalla.

Squarespace toki mahdollistaa verkkokaupan pitämisen. Tämä kuitenkin tarkoittaa korkeampaa hintaa palvelulle. Lisäksi Suomessa päänsärkyä aiheuttavat verkkokaupan maksutavat. Squarespace tarjoaa maksutavoiksi Stripe-palvelua (luottokorttimaksut) tai PayPalia. Suomalaisia verkkopankkeja ei maksutavoiksi saa. Koska meillä useimmat asiakkaat haluavat maksaa kotimaisilla maksutavoilla vaikkapa PayPalin sijasta, on maksutapojen puute ongelma.

Myöskään verkkokursseihin Squarespace ei sovellu kovin hyvin. Esim. videoihin perustuva verkkokurssi on periaatteessa mahdollista toteuttaa Squarespacella. Memberspace-lisäosalla pystyt suojaamaan kurssin sisällön, mutta lisäosa maksaa 25 $/kk (n. 23 €) ja ottaa 4% välityskulun maksuista. Tässäkään tapauksessa maksaminen suomalaisilla verkkopankeilla ei onnistu. Kaiken kaikkiaan kuukausihinnaksi tulisi tällöin vähintään 40 € + 4% maksujen välityskuluja.

Wix

Kuten Squarespace myös Wix perustuu drag&drop-editoriin, jolla muokkaat helposti palvelun tarjoamia valmiita pohjia. Muutenkin palvelut ovat ominaisuuksiltaan hyvin samanlaisia. Myöskin Wix on vuosi- tai kuukausimaksullinen ja hinta sisältää valitsemastasi paketista riippuen kaiken. Myös Wix tarjoaa nettisivun domainin vuodeksi tiettyihin paketteihin ja tämän jälkeen se on maksullinen.

Erona Squarespaceen on, että Wixistä on saatavilla myös kokonaan ilmainen versio, jossa on vähemmän ominaisuuksia. Kannattaa ottaa huomioon, että tässä tapauksessa et voi myöskään yhdistää nettisivuusi omaa domainia vaan osoite on muotoa käyttäjänimi.wixsite.com/sivunnimi. Jos tarkoitus on tehdä nettisivu yritykselle, annat ehdottomasti ammattimaisemman kuvan hankkimalla nettisivuillesi oman domainin. Täysin ilmainen sivu sisältää myös Wixin mainoksia.

Wixin huonot puolet ovat samat kuin edeltäjällään. Verkkokaupan pitäminen onnistuu kunhan maksaa korkeampaa kuukausihintaa palvelusta. Suomalaisia maksutapoja ei kuitenkaan ole Wixissäkään tarjolla, minkä takia se ei ole paras vaihtoehto verkkokauppa-alustaksi. Verkkokurssien toteuttaminenkin toki onnistuu, mutta on hintavaa verrattuna esim. WordPress-sivustoon.

Wix on hyvä vaihtoehto kun halutaan rakentaa sivut mahdollisimman nopeasti ja pienellä opettelulla eikä tarkoituksena ole saada sivuille verkkokauppaa tms. lisäominaisuuksia. Et joudu myöskään miettimään vaikkapa nettisivujen tietoturvaa, koska Wix vastaa siitä.

Erot Squarespacen kanssa ovatkin sen verran pieniä, että valinta näiden kahden välillä lienee enemmän mieltymyskysymys.

Wordpress, Squarespace ja Wix erot

Kaipaatko apua nettisivujesi toteuttamisessa? Varaa aika ILMAISEEN alkukartoitukseen ja katsotaan, miten voin auttaa sinua!

Aiheeseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

  1. Hei,
    meillä on wordpressillä tehdyt kotisivut ja niille pitäisi saada näkyvyyttä. Haluaisin aloittaa sinne myös blogin, mutta en yksinkertaisesti osaa. Tämä on minulle niin vieras leikkikenttä, että kaipaisin apua, enkä oikein tiedä mistä sitäkään pitäisi lähteä hakemaan.

    1. Hei! Blogi tosiaan auttaa myös näkyvyyden saamisessa. Autan mielelläni asiakkaita myös muokkaamaan jo olemassa olevia WordPress-nettisivujaan. Jos haluat jutella enemmän asiasta, kannattaa varata aika ilmaiseen 30min konsultaatioon niin jutellaan, miten voisin auttaa 🙂 Ajanvaraus onnistuu helposti suoraan sivuiltani https://miiakuisma.fi/ajanvaraus/