Ottaisinko vuokratuoliyrittäjän kauneushoitolaan?

Jos haaveissasi on hiemankaan isompi kauneushoitola, jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi miettiä toisen yrittäjän ottamista toimitiloihisi. Mitä sinun kannattaisi miettiä, ennen uuden yrittäjän ottamista kauneushoitolaasi?

Selvyyden vuoksi käytän tässä kirjoituksessa nimitystä vuokratuoliyrittäjä toisesta tiloissasi toimivasta ammatinharjoittajasta. Todellisuudessahan nimitykset ja sopimusmallit voivat vaihdella.

Miksi vuokratuoliyrittäjä

Vuokratuoliyrittäjän ottamiseen voi olla monta syytä. Ehkä haluat pienentää toimitilasta sinulle koituvia tuloja tai elämäntilanteesi saattaa vaatia työviikon tai -päivän lyhentämistä.

Saatat unelmoida suuremman kauneudenhoitoalan yrityksen rakentamisesta, jolloin vuokratuolilaisen ottaminen yritykseesi on melkein välttämätöntä. Toinen yrittäjä voi myös auttaa sinua tarjoamaan asiakkaillesi laajempia palveluita tai helpottaa aikojen saamista.

Vuokratuoliyrittäjä tuo sinulle samalla työyhteisön, joka yksinyrittäjältä usein puuttuu. Jo pelkästään mahdollisuus jakaa ajatuksia työkaverin kanssa kesken päivän, voi olla toisille merkittävä asia vuokratuolilaisen ottamisessa.

Oli syy mikä tahansa, kannattaa miettiä valmiiksi, miksi haluat tarjota työtilan toiselle yrittäjälle. Mitä sinä saat siitä ja mitä toisaalta voit tarjota toiselle? Vuokratuolipaikan tarjoamista ei kannata perustaa vain omaan haluun pienentää kuluja, ilman ajatustakaan siitä, miten vuokralainenkin voi hyötyä järjestelystä. Tällöin saat tuskin luoduksi työyhteistöä tai laajennettua omaa kauneushoitolaasi kannattavasti. Lopputuloksena on todennäköisemmin kaksi erillistä yritystä saman katon alla. Toki tämäkin on aivan mahdollinen järjestely, mutta silloin ei ole kyse sinun kauneushoitolasi laajentumisesta.

Mistä lähteä liikkeelle

Kun tiedät, miksi ylipäätänsä haet vuokratuoliyrittäjää kauneushoitolaasi, voit lähteä miettimään tarkemmin, mikä olisi sinun yrityksessäsi toimivin ratkaisu.

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, minkä alan yrittäjän haluat ottaa hoitolaasi. Toinen kosmetologi voi jakaa kanssasi työtaakkaa ja mikäli hänen on erikoistunut hoitoihin, joita et itse tarjoa, laajenee palvelutarjonta samalla.

Jos taas teette molemmat täysin samoja hoitoja, on hyvä miettiä kunnolla saatteko molemmat riittävästi töitä. Toki jokaisen yrittäjän asiakaskunta kertyy ajan kanssa, mutta oletko valmis ehkä ”luopumaan” alussa osasta omia asiakkaitasi, että myös uusi yrittäjä pääsee alkuun?

Täysin eri työtä tekevä yrittäjä voi puolestaan tuoda sinulle uusia asiakkaita ja toisinpäin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi hierojat, jäsenkorjaajat, jalkahoitajat/-terapeutit tai vaikkapa vyöhyketerapeutit. Tällöin kannattaa toki ottaa huomioon tarvitaanko hoitolaan jotain erikoisjärjestelyjä. Yleensä kosmetologin työtä varten esim. vesipisteitä on kuitenkin niin hyvin, että monen muunkin alan ammattilaisen työt onnistuvat samoissa tiloissa.

Kuka hoitaa markkinoinnin

Vuokratuolilaisen kanssa tehtyy sopimukseen liittyy toki paljon yksityiskohtia, mutta ehkä isoin kysymys, jota sinun kannattaa miettiä jo valmiiksi on markkinointi. Tämä liittyy myös paljolti siihen, mitä itse haluat vuokratuolilaisen tuovan kauneushoitolallesi.

Jos toiveenasi on, että vuokratuolilainen laajentaa nimenomaan sinun yritystäsi ja toimii saman brändin alla, lienee selvää, että markkinointi jää isolta osin sinulle. Vuokralainen ehkä tekee tarjouksia omiin hoitoihinsa ja jakaa tietoa, mutta vähintäänkin markkinoinnin isot linjat ovat sinun käsissäsi.

Tällöin kannattaa tietenkin miettiä, näkyykö tämä vuokrassa. Erikseen en lähtisi markkinoinnista veloittamaan vuokran lisäksi. Ota kuitenkin huomioon, että tällöin saamasi summa kattaa myös kaikkien kauneushoitolassa toimivien yrittäjien puolesta tehdyn markkinoinnin hinnan. Esimerkiksi Facebook-mainonta on melko edullinen tapa tehdä markkinointia jatkuvasti, eivätkä kulut nouse varsinkaan useammalle yrittäjälle jyvitettynä korkeiksi.

Mikäli haluat lähinnä jakaa toimitilasta tulevia kuluja, voi olla selkeää, että kaikki hoitavat itse markkinointinsa. Tällöin olet käytännössä tilanteessa, jossa toimitilassasi toimii kaksi eri yritystä.

Sopimukset kuntoon

Kun pohjatyöt vuokratuolilaista harkitessa on tehty, on aika siirtyä sopimusasioihin! Koska en ole pätevä antamaan sinulle neuvoja lakiasioissa, keskityn tässä osiossa lähinnä yleisiin asioihin, joita voit miettiä valmiiksi.

Suomen Kosmetologien Yhdistykseltä löytyy valmis sopimuspohja, jota yhdistyksen jäsenet voivat hyödyntää. Lisäksi SKY:llä sekä Suomen Yrittäjillä on lakiasioiden neuvontaa eli mikäli olet jomman kumman (tai molempien) järjestöjen jäsen, kannattaa näitä käyttää tarvittaessa hyväksi.

Ensimmäinen mietittävä asia sopimuksessa on vuokra. Malleja tähän löytyy monenlaisia. Toiset laskuttavat kiinteää vuokraa, toiset pelkkää provisiota, joka sekin voi vaihdella melko paljon. Näistä näkee myös yhdistelmiä, joissa pienemmän kiinteän vuokran päälle maksetaan provisio tehdyistä hoidoista tai pelkälle provisiolle on asetettu joku enimmäismäärä kuukaudessa.

Vuokraa miettiessä kannattaa pitää mielessä, että vuokralaisella pitää olla yrittäjän riski. Hänelle täytyy siis olla mahdollisuus tehdä tappiota, jos hänellä ei ole asiakkaita tai hän vaikkapa sairastuu. Tämän takia esimerkiksi provisiovuokraan, joka sisältää vuokranantajan puolelta kaiken tarvittavat aineita myöten, kannattaa laittaa minimivuokra, jonka vuokralainen maksaa vaikka asiakkaita ei olisikaan. Jos et ole varma, täyttyytkö ehto yrittäjän riskistä, kannattaa se varmistaa esim. SKY:n tai Suomen Yrittäjien lakiasioiden neuvonnasta.

Oma mielipiteeni on, että liian ahneeksi ei kannata ryhtyä. Vuokran pitää olla sinulle kannattavaa (ottaen huomioon, mitä se sisältää), tarkoitus ei ole tehdä hyväntekeväisyyttä. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että sopimuksen pitää olla kannattava myös vuokralaiselle. Jos vuokra on kallis, eikä vuokralainen saa sille samassa suhteessa vastiketta (hyvän sijainnin, yhteistä markkinointia, toimivia kalusteita/laitteita ym. riippuen siitä, mitä on sovittu), ei hän luultavasti viihdy kauaa.

Tässä lisäksi muutama asia, joita voit harkita sopimuksen yhteyteen:

  • Koeaika. Määritätkö sopimukseen koeajan, jonka puitteissa se voidaan irtisanoa heti?
  • Tuotemyynti. Jos vuokralainen myy sinun myyntituotteitasi, saako hän niistä provisiota ja kuinka paljon?
  • Yhteiset velvollisuudet, esim. miten siivous hoidetaan. Näistä on hyvä infota jo sopimuksen teon yhteydessä.

Vaikka vuokratuoliyrittäjän ottamiseen liittyy paljon mietittävää, voi toisen yrittäjän saaminen työkaveriksi olla hyvin antoisaa. Samalla voit myös toteuttaa omia unelmiasi kauneushoitolasi laajentumisesta ja tehdä toiminnasta kannattavampaakin.

Aiheeseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *