Näin toteutat ensimmäisen verkkokurssin Notionilla
Sinulla on mahtava idea verkkokurssille ja olet valmis aloittamaan markkinoinnin, mutta missä toteuttaa verkkokurssi?
Tässä kohtaa et todennäköisesti halua käyttää rahaa ihan omaan verkkokurssisivustoon. Erilaisia valmiita kurssialustoja on taas niin valtavasti, että on hankala valita itselle sopivaa vaihtoehtoa.
Entä jos kerron sinulle, että ensimmäisen verkkokurssin kohdalla ei kannata lähteä hankkimaan maksullista kurssialustaa. Kun kurssi todennäköisesti vielä hakee muotoaan, on turha käyttää aikaa kurssialustan muokkaamiseen.
Tässä artikkelissa kerron sinulle
- Mitä vaihtoehtoja ensimmäisen verkkokurssin toteuttamiseen löytyy
- Mikä on Notion ja miksi suosittelen sitä ensimmäisen verkkokurssin alustaksi
- Miten toteutat ensimmäisen verkkokurssin Notionilla
Vaihtoehdot ensimmäisen verkkokurssin toteuttamiseen
Onneksi olkoon! Olet saanut idean verkkokurssille ja olet nyt valmis myymään sitä. Enää tarvitsee valita alusta kurssin toteuttamiseen.
Ensimmäinen (tai parikin ensimmäistä) toteutuskertaa ovat yleensä niin sanottuja pilottikursseja. Niiden tarkoituksena on kerätä palautetta osallistujilta, jotta voit tarvittaessa kehittää kurssia. Joskus käy niin, että myynti- ja pilotointivaihe tuovat esiin sen, että kurssia täytyy muuttaa paljonkin.
Tämän takia pilottikurssin tekniseen toteutukseen ei kannata laittaa hirveästi rahaa kiinni.
Hyviä vaihtoehtoja pilottikurssin toteuttamiseen ovat mm.
- sähköpostilla toteutettu kurssi. Tässä kannattaa käyttää sähköpostimarkkinointiohjelmaa, kuten MailerLite, ActiveCampaign tai ConvertKit. Ohjelmasta ja sähköpostilistasi koosta riippuen saatat joutua maksamaan sähköpostimarkkinointiohjelman käytöstä.
- suljetussa Facebook-ryhmässä toteutettu kurssi. Tämä vaihtoehto on ilmainen ja mahdollistaa helposti keskustelun osallistujien kanssa.
- Notionin kautta toteutettu kurssi. Notionissa voit tehdä helposti sivun (ja tarvittaessa myös alasivuja), joka sisältää opiskelijoiden tarvitsemat kurssimateriaalit. Tämä onnistuu myös ilmaisella Notion-tilillä.
Mikä on Notion
Notion ei ole välttämättä sinulle tuttu alusta. Kyseessä on niin sanottu workspace- tai työtila-appi, joka mahdollistaa itse asiassa todella paljon erilaisia asioita.
Notionissa voit valita ilmaisen tai maksullisen tilin. Tässä artikkelissa kuvaamani verkkokurssimateriaalin jakaminen onnistuu myös ilmaisella Notion-tilillä.
Notionia voi käyttää yksinkertaisiin muistiinpanoihin, siellä voi rakentaa tietokantoja vaikkapa yrityksen asiakkaista tai markkinointisisällöistä, pitää yllä yrityksen sisäisiä ohjeistuksia jne.
Itse asiassa Notion taipuu todella moneen asiaan. Suurin ongelma onkin yleensä sen tehokas hyödyntäminen, koska aloituspisteenä on aina täysin tyhjä sivu.
Koska nyt puhutaan verkkokurssin materiaalien jakamisesta Notionin kautta, tärkeintä on tietää, että Notioniin pystyt lisäämään tekstiä ja kuvia, upottamaan videoita esim. YouTubesta tai Vimeosta ja lataamaan pdf-tiedostoja.
Miksi Notion sopii pilottiverkkokurssin alustaksi
Kuten jo edellä kerroin, Notioniin voi upottaa videoita ja ladata pdf-tiedostoja, joka tekee kurssimateriaalien jakamisen sen kautta helpoksi.
Notionissa teet työtilaasi yksittäisiä sivuja, joita voit sitten linkittää toisiinsa. Voit myös jakaa näitä yksittäisiä sivuja ulkopuoliselle. Jakaminen onnistuu joko linkillä, jolloin kuka tahansa linkin saanut pääsee katsomaan sivua, tai antamalla katseluoikeuden tietyille käyttäjille sähköpostiosoitteen perusteella. Tässä vaihtoehdossa katseluoikeuden saajalla täytyy olla ilmainen Notion-tili (tai hän voi perustaa sen itselleen).
Notionin hyviä puolia on se, että saat kurssimateriaalit lisättyä nopeasti etkä joudu käyttämään aikaa kurssialustan rakentamiseen.
Toki Notion ei tarjoa mitään maksuvaihtoehtoja kurssin myymistä varten, mutta pilottikurssilla maksu on helppo hoitaa esim. laskutuksella tai vaikkapa Stripen maksulinkillä.
Mutta voiko joku jakaa kurssimateriaalini Notionista?
Kyllä, se on mahdollista. Mutta se on mahdollista myös miltä tahansa muulta alustalta, oli kyseessä sitten sähköposti tai verkkokurssialusta.
Jos henkilö haluaa ensin maksaa verkkokurssistasi ja tämän jälkeen jakaa kurssisi materiaalia muille, hän löytää kyllä keinot tämän tekemiseen, oli verkkokurssisi millä tahansa alustalla.
Miten toteutat ensimmäisen verkkokurssisi Notionilla
Aivan ensimmäiseksi sinun täytyy tehdä käyttäjätili Notioniin.
- Mene osoitteeseen https://www.notion.so/product ja klikkaa oikeasta yläkulmasta “Get Notion free”. Tämän jälkeen seuraa ohjeita tilin tekemiseen.
- Mikäli et ole muuttanut käyttäjätilisi domainia aiemmin, se kannattaa tehdä nyt. Mene Notionin vasemman reunan valikossa kohtaan Settings & Members → Settings → Public Settings → Domain. Kirjoita domain-kohtaan se osoite, jonka haluat näkyvän Notion sivujesi linkin alussa. Linkit ovat muoto osoitteesi.notion.site/sivun-linkki.
Kun olet tehnyt oman käyttäjätilin on aika alkaa rakentaa kurssisivuasi.
- Nimeä sivu
- Lisää sivun kuva ja kuvake
- Lisää kurssimateriaalit sivulle
Kun sivu on valmis jaettavaksi, klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa Share-painiketta.
- Jos haluat jakaa sivun vain tietyille henkilöille sähköpostiosoitteen perusteella, kirjoita heidän sähköpostinsa kohtaan “Add people, groups or emails” ja klikkaa Invite-painiketta. He saavat Notionista sähköpostin, joka sisältää linkin sivulle. Heitä pyydetään kirjautumaan sisälle omalle Notion-tililleen tai tekemään ilmaisen tilin, nähdäkseen sivun.
- Jos haluat jakaa sivun linkillä, klikkaa “Share to web” -kohta päälle. Tämän jälkeen sinulle avautuu lisää vaihtoehtoja. Tarkista, että kaikki vaihtoehdot ovat pois päältä (”Allow duplicate as template” on automaattisesti päällä, klikkaa se pois päältä). Tämän jälkeen kopioi linkki ja jaa se kurssin opiskelijoille.
Moikka, kiitos blogitestistä. Osaatko sanoa voiko Notionilla ajastaa verkkokurssisisältöä ilmestymään kerran viikossa esimerkiksi?
Hei Taija!
Notionia ei ole varsinaisesti tarkoitettu verkkokurssien tekemiseen, joten siellä ei löydy perinteisen kurssialustan ominaisuuksia, kuten sisällön ajastamista. Toki Notionissa tehdylle sivulle voi käydä lisäämässä materiaalia esim. viikoittain.