Näin rakennat verkkokurssin WordPressilla LifterLMS:n avulla

(Artikkeli on päivitetty 23.4.2021)

Olet luultavasti päätynyt lukemaan tätä blogikirjoitusta, koska olet todennut, että haluat rakentaa verkkokurssin WordPressilla. Päädyin aikanaan itsekin samaan ratkaisuun. Syitä oli muutamia:

  • WordPress antoi mahdollisuuden saada suomalaiset maksutavat käyttöön verkkokurssini myynnissä
  • Se oli kuluiltaan huomattavasti valmista kurssialustaa edullisempi
  • Sain itse määrätä kurssini ulkoasusta
  • Pystyin tekemään sivuilleni kuinka monta verkkokurssia tahansa
  • Verkkokurssini oli omilla nettisivuillani

WordPressiin löytyy lukuisia verkkokurssilisäosia, mutta itse päädyin valitsemaan LifterLMS-lisäosan, josta kerron sinulle tässä blogitekstissä tarkemmin.

Mitä tarvitset toteuttaaksesi verkkokurssin WordPressilla

Puhutaan ensin vähän siitä, mitä ylipäätänsä tarvitset saadaksesi verkkokurssisi tehtyä WordPressilla.

Ensinnäkin tarvitset WordPress-nettisivut, jossa verkkokurssisi tulee sijaitsemaan. Sinulla saattaa olla jo oma sivusto, jossa haluat kurssisi sijaitsevan. Voit myös tehdä alidomainin jo olemassa oleville sivuillesi (esim. muotoa kurssit.nettisivunosoite.fi) ja asentaa WordPressin sekä tarvittavat lisäosat tähän osoitteeseen. Muista tarkistaa onnistuuko tämä nykyisellä webhotellipaketillasi.

Kolmantena vaihtoehtona on tehdä verkkokurssillesi kokonaan oma nettisivu. Tällöin tarvitset uudelle sivustollesi tietenkin domainin (eli verkko-osoitteen) sekä webhotellin.

Seuraava askel on päättää, mitä verkkokurssilisäosaa aiot käyttää toteuttaaksesi verkkokurssisi. Tässä esimerkissä kerron sinulle LifterLMS-lisäosasta, mutta vaihtoehtoja on toki muitakin. Tunnetuimpia maksullisia vaihtoehtoja lienee LearnDash.

Seuraavaksi haluat tietenkin myydä verkkokurssiasi nettisivujesi kautta. Yleensä tähän käytetään ilmaista Woocommerce-lisäosaa.

Jos haluat vastaanottaa maksuja suomalaisten verkkopankkien kautta, sinun pitää vielä tehdä sopimus maksunvälittäjän kanssa. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi Bambora, Paytrail tai Checkout. Tämän jälkeen asennat maksunvälittäjäsi lisäosan WordPressiin. Mikäli myyt ulkomaille, etkä tarvitse suomalaisia maksutapoja, ovat käytetyimpiä maksunvälittäjiä yleensä Stripe tai Paypal.

Mikäli verkkokurssillasi on videoita, sinun kannattaa ladata videosi johonkin ulkopuoliseen palveluun. YouTube tarjoaa mahdollisuuden ladata videosi ilmaiseksi ja merkitä ne piilotetuiksi. Tämä ei kuitenkaan ole kaikista turvallisin vaihtoehto. Suositeltavampaa on käyttää maksullista palvelua videoidesi säilytykseen. Suosituimpia vaihtoehtoja on Vimeo, jonka Pro-tili maksaa 16 euroa kuukaudessa. (Päivitys 22.1.2021 Myös Vimeon edullisempi Plus-tili sallii nykyisin kaupallisen toiminnan. Sen hinta on 6€/kk.)

Jos kurssillasi on esimerkiksi pdf-muotoisia työkirjoja, ohjeita tms., kannattaa ne ladata pilvipalveluun, kuten Dropboxiin, Google Driveen tai OneDriveen.

Verkkokurssin tekeminen LifterLMS:llä

LifterLMS on WordPressille tarkoitettu verkkokurssilisäosa. Sen perusversiolla voit lisätä verkkokurssillesi videoita, äänitiedostoja, tekstiä ja kuvia sekä tehdä kyselyitä opiskelijoille. Käytännössä perusversio sisältää siis samat ominaisuudet kuin useimmat valmiit verkkokurssialustat. Opiskelija saa aina oman käyttäjätunnuksen ja salasanan kurssisivustollesi, joten kurssimateriaalisi eivät ole ulkopuolisten nähtävissä. Mitään rajaa verkkokurssien tai opiskelijoiden määrässä ei ole.

Kurssisi sisältö järjestetään jaksoihin ja niiden alla oleviin osioihin (eli yksittäisiin ”oppitunteihin”). LifterLMS sisältää kurssirakentajan, jonka avulla sisältöjä on helppo järjestellä haluamallaan tavalla.

LifterLMS:n tekijät lupaavat lisäosan toimivan kaikkien hyvin rakennettujen teemojen kanssa. Tämän lisäksi heillä on oma maksullinen LaunchPad-teema. LifterLMS:n sivuilta löytyy myös useita maksullisia teemoja, jotka toimivat lisäosan kanssa hyvin. Ilmaisista teemoista esimerkiksi Astra sopii hyvin LifterLMS:n (sekä Woocommercen) kanssa käytettäväksi.

LifterLMS:n perusversio on ilmainen, mutta siihen löytyy erilaisia maksullisiä lisäosia. Esimerkiksi myydäksesi verkkokursseja Woocommercen kautta, tarvitset maksullisen Woocommerce Extension -lisäosan ($120/vuosi).

Suurin osa LifterLMS:n lisäosista maksaa $120 vuodelta. Lisäksi heiltä löytyy kaksi lisäosapakettia, Universal- ja Infinity Bundle ($360 ja $1200 /vuosi), jotka sisältävät useamman suositun lisäosan.

Käytännössä pääset kuitenkin hyvin alkuun pelkällä Woocommerce Extension -lisäosalla, mikäli haluat hoitaa kurssin myynnin Woocommercen kautta.

Verkkokurssin myyminen Woocommercen avulla

LifterLMS sisältää mahdollisuuden myydä verkkokursseja suoraan sen kautta, mutta tällöin maksutavoiksi käyvät vain pankki-ja luottokortit tai PayPal. Myös tällöin sinun pitää hankkia maksullinen lisäosa maksunvälittäjää varten (esim. Stripe tai PayPal).

Suomalaisille asiakkaille myytäessä yksinkertaisinta onkin käyttää Woocommercea, jolloin saat myös suomalaiset verkkopankkimaksut käyttöösi. Hyvä puoli Woocommercen käytössä on mahdollisuus käyttää sitä myös muiden tuotteiden tai palveluiden myymiseen. Voit esimerkiksi myydä e-kirjoja tai ottaa vastaan maksuja henkilökohtaisesta valmennuksesta.

Asennettuasi LifterLMS:n sinun pitää siis asentaa myös Woocommerce, sekä ostaa ja asentaa LifterLMS:n Woocommerce Extension -lisäosa. Näiden lisäksi tarvitset Woocommerceen suomalaisen maksunvälittäjän ja heidän lisäosansa. Tällä hetkellä edullisimpia vaihtoehtoja on Visma Pay.

Kun olet asentanut tarpeelliset lisäosat ja laittanut niiden asetukset kuntoon, voit tehdä verkkokurssillesi oman tuotteen Woocommerceen. Tämän jälkeen Woocommerce Extension -lisäosa mahdollistaa LifterLMS:llä tekemäsi verkkokurssin ja Woocommerceen tekemäsi tuotteen yhdistämisen.

Ostaessaan verkkokurssisi asiakas saa käyttäjätunnuksensa ja salasanansa suoraan sähköpostiin. Voit myös halutessasi määrittää LifterLMS:n kautta erillisen tervetuloa-viestin, joka lähetetään asiakkaalle, kun hän on ilmoittautunut kurssille.

Mitä muuta ottaa huomioon, kun rakennat verkkokurssin WordPressilla

Kun rakennat verkkokurssisi itse WordPressilla, kannattaa muistaa, että vastaat myös nettisivusi turvallisuudesta itse. Onneksi perusasiat ovat helppoja hoitaa. Tärkeimpiä asioita WordPress-sivuston turvallisuudessa ovat vahvat käyttäjätunnukset ja salasanat sekä mielellään kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto sivustolle. Tämän lisäksi sivustosta kannattaa ottaa säännöllisesti varmuuskopiot ja pitää itse WordPressin versio, kuin myös teema ja lisäosat päivitettyinä.

Erilaisia lisäosia ladatessa kannattaa myös varmistaa, että niillä on hyvät arviot käyttäjiltä, ne on päivitetty lähiaikoina ja käyttäjiä on paljon. Nämä yleensä kertovat siitä, että lisäosa on toimiva ja sen tekijät pitävät huolta lisäosan turvallisuudesta.

Kuten sanottu nettisivustosi turvallisuudesta huolehtiminen ei ole vaikeaa. Se kuitenkin vaatii sitä, että varaat kalenteriisi ajan esimerkiksi viikoittain tarkistaa ja hoitaa varmuuskopioiden ottaminen ja mahdolliset lisäosien ym. päivitykset.

Haluaisitko rakentaa verkkokurssisi WordPressilla, mutta olet kyllästynyt googlettamaan ohjeita? Verkkokurssi viikonlopussa™ -verkkokurssilla opetan sinulle askel askeleelta rakentamaan oman verkkokurssisi LifterLMS:n ja Woocommercen avulla. Lue lisää kurssista täältä ja tule mukaan!

Aiheeseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *