Miten saada Google löytämään uudet kotisivut – Näin luot ja lähetät sivukartan

Uudet kotisivusi valmistuivat juuri ja nyt olisi tärkeää saada ne löytymään Googlesta. Google toki lisää uudet nettisivut hakemistoonsa jossain kohdassa, mutta prosessia voi myös pyrkiä nopeuttamaan ottamalla käyttöön ilmaisen Googlen Search Consolen ja lähettämällä sen kautta sivukartan Googlelle.

Kerronkin sinulle seuraavaksi, mikä Google Search Console on, miten otat sen käyttöön, miten luot sivukartan ja kuinka lähetät sen Googlelle Search Consolen kautta.

Mikä on Google Search Console ja miksi se kannattaa ottaa käyttöön

Google Search Console on ilmainen työkalu, jonka Google tarjoaa verkkosivustojen omistajille. Sen kautta voit lähettää sivustokartan Googlelle, mikä puolestaan auttaa Googlea indeksoimaan sivustosi.

Search Consolea ei kannata ottaa käyttöön vain sivustokartan lähettämisen takia. Se myös auttaa sinua ymmärtämään, miten hyvin sivustosi näkyy hakutuloksissa ja mitkä avainsanat tuovat liikennettä. Tämä tieto on kullanarvoista hakukoneoptimoinnissa (SEO), koska se auttaa näkemään sivustosi tämän hetkisen tilanteen sekä seuraamaan sivujen kehitystä Googlen haussa.

Voit seurata, kuinka paljon liikennettä sivustosi saa orgaanisten hakujen kautta ja mistä hakutermeistä tämä liikenne tulee. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, mitkä sisällöt toimivat hyvin ja missä on parannettavaa.

Search Console ilmoittaa myös mahdollisista ongelmista, kuten indeksointivirheistä, mobiilikäytettävyysongelmista tai turvattomista sivuista. Näiden ongelmien ratkaiseminen parantaa käyttäjäkokemusta ja voi parantaa sijoitustasi hakutuloksissa.

Miten Google Search Console otetaan käyttöön?

Ottaaksesi Google Search Consolen käyttöön, tarvitset Google-tilin. 

1. Kirjaudu sisään Google Search Consoleen

Mene osoitteeseen https://search.google.com/search-console/about, klikkaa Aloita nyt ja kirjaudu sisään Google-tunnuksillasi.

2. Lisää omaisuus 

Valitse “Lisää omaisuus”. Tämän jälkeen sinulta kysytään haluatko käyttää verkkotunnusta vai URL-etuliitettä. Verkkotunnus kattaa kaikki sivustosi osoitemuodot, esim. www-alkuinen osoite ja alidomainit, kuten kauppa.domain.fi. URL-etuliite koskee vain tiettyä URL-osoitetta (esim. ainoastaan https://domain.fi, mutta ei muotoja https://www.domain.fi tai http://domain.fi).

Kun olet päättänyt kumpaa lisäystapaa käytät, kirjoita valitsemaasi kohtaan osoite ja klikkaa Jatka. Verkkotunnus vaihtoehdossa osoite tulee muotoon domain.fi ja URL-etuliite vaihtoehdossa kirjoita osoite juuri siinä muodossa, kuin haluat sen lisätä, esim. https://domain.fi.

Kuvassa Google Search Console ja omaisuustyypin valinta kotisivujen lisäämiseksi Search Consoleen.

3. Vahvista omistajuus

Seuraavaksi sinun tulee vielä vahvistaa sivuston omistajuus. Tähän on eri vaihtoehtoja riippuen siitä käytitkö verkkotunnus vai URL-etuliite vaihtoehtoa.

Verkkotunnus vaihtoehto vaatii aina DNS-vahvistusta, jolloin sinulla tulee olla pääsy webhotelliisi. Webhotellien tarjoajilla on yleensä oma ohjeistuksensa DNS-tietueiden lisäämiseksi webhotelliin. 

  • Saat näkyviin TXT-tietueen, joka tulee lisätä webhotellisi DNS-tietueisiin
  • Kopioi TXT-tietue ja lisää se webhotelliisi tai pyydä webhotellisi asiakaspalvelua tekemään tämä (he todennäköisesti veloittavat työstä jotain)
  • Kun tietue on lisätty, klikkaa Vahvista. Vahvistaminen ei välttämättä onnistu heti, vaan voi viedä pari tuntiakin ennen kuin Google löytää tietueen. Kannattaa siis olla kärsivällinen ja kokeilla vahvistamista uudelleen.

Jos valitset vaihtoehdoksi URL-etuliitteen vahvistamiseen löytyy useampia vaihtoehtoja. Voit käyttää niistä mitä tahansa, mutta neuvon sinulle HTML-tagi vaihtoehdon.

  • Avaa HTML tagi vaihtoehto ja saat näkyviin sisällönkuvaustagin. Kopioi se itsellesi. 
  • Sisällönkuvaustagi lisätään nettisivuillasi <head> -osaan. WordPress-sivuilla tämä onnistuu kätevästi esim. WPCode-lisäosalla. Voit myös käyttää jotain toista lisäosaa, joka antaa lisätä koodia sivuston <head>-osaan.

    Katso videolta, miten lisäät sisällönkuvaustagin WPCode-lisäosaan.
  • Kun olet lisännyt tagin sivustolle, klikkaa Search Consolessa Vahvista.

Sivustokartan lähettäminen Google Search Consolen kautta

Sivustokartta eli sitemap on XML-tiedosto, joka sisältää luettelon kaikista sivustosi sivuista. Sen avulla Google löytää ja indeksoi sisältösi tehokkaammin.

1. Luo sivustokartta

Sivustokartan luominen WordPressissä onnistuu helpoiten lisäosan avulla. Pelkän sivustokartan tekeviä lisäosiakin löytyy, mutta monet hakukoneoptimointilisäosat, kuten Rank Math SEO ja Yoast SEO tekevät sivustokartan. Jos siis käytät jo jotain hakukoneoptimointilisäosaa, sivustokartta on kätevintä tehdä sen kautta. Yleensä sivustokartta on jo automaattisesti päällä lisäosassa, sinun täytyy siis vain tarkistaa lisäosasta, mikä sivustokartan osoite on. Tämän osoitteen ilmoitat seuraavaksi Search Consoleen.

Alla näet, mistä sivustokartan osoite löytyy Rank Math SEO -lisäosassa.

2. Lähetä sivustokartta Google Search Consolen kautta

Kirjaudu sisään Google Search Consoleen ja valitse tarvittaessa oikea verkko-omaisuus vasemmasta yläreunasta. Tämän jälkeen mene valikossa kohtaan Indekstointi -> Sivustokartat. Lisää uusi sivustokartta -kohdassa anna sivustokartan osoite ja klikkaa Lähetä. 

Joskus sivustokartan haku epäonnistuu (näet tämän lähetetyt sivustokartat -kohdassa merkittynä punaisena tila-sarakkeeseen). Tällöin voit lisätä sivustokartan samalla tavalla uudestaan. Kartan lisääminen onnistuneesti vaatii joskus useamman yrityksen.

Aiheeseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *