Mitä sinun pitää tietää nettisivujesi ylläpidosta

Oletko miettinyt mitä tapahtuu sen jälkeen, kun olet hankkinut nettisivut yrityksellesi? Vaikka nettisivut ovatkin valmiit, se ei tarkoita, että ne eivät vaadi mitään toimenpiteitä jatkossa. Haluat varmasti päivittää jossain vaiheessa sivujesi sisältöjä. Lisäksi WordPress-sivujen tietoturva vaatii huolenpitoa.

Mitä kaikkea sinun siis pitäisi tietää WordPress-nettisivujen ylläpidosta?

Miten pidät WordPress-nettisivusi turvallisena

Keskiverto palveluyrityksen nettisivulle suurin vaara tietoturvan osalta on, että nettisivut hakkeroidaan. Mikäli pääset helpolla, ongelma korjaantuu palauttamalla sivusto varmuuskopiosta. Pahimmassa tapauksessa sivuasi voidaan käyttää esim. roskapostin lähettämiseen, jolloin saatat joutua vaikeuksiin palveluntarjoajasi kanssa.

Joka tapauksessa hakkeroidun sivuston korjaaminen aiheuttaa sinulle itsellesi ylimääräistä työtä tai rahan menoa, kun maksat tilanteen korjaamisesta ammattilaiselle.

Tehokkain tapa pitää Wordpress-nettisivusi turvallisena, on pitää huolta siitä, että sivustosi WordPress-asennus, lisäosat ja teemat ovat aina päivitettyjä. Suurin osa hakkeroinneista nimittäin tapahtuu, koska joku tai kaikki edellisistä ovat olleet vanhentuneita.

Ei myöskään kannata tuudittautua siihen, että kyseessä on vain pienen yrityksen nettisivu, jonka sisältö ei kiinnosta hakkereita. Jos tarkoituksena on käyttää sivustoa esim. roskapostin lähetykseen tai haittaohjelma levittämiseen, ei nettisivun alkuperäisellä sisällöllä ole väliä.

Nettisivujen säännöllinen varmuuskopiointi ja päivitys ei ole hankalaa ja opastan sen aina tarvittaessa nettisivuasiakkailleni. Avainsana tässäkin on kuitenkin säännöllisyys. Jos päätät hoitaa nettisivujesi ylläpidon itse, ei riitä, että muistat tarkistaa päivityksiä 2-3 kertaa vuodessa. Itse suosittelisin tarkistamaan päivitystarpeen viikoittain tai vähintäänkin pari kertaa kuukaudessa.

Miten hoidat WordPress-nettisivujesi sisällön päivittämisen

Sen lisäksi, että pidät huolta nettisivujesi tietoturvasta, haluat varmasti myös niiden sisällön olevan ajantasalla. Jos sivuillasi on blogi, on tavoitteenasi varmasti kirjoittaa sinne sisältöä tasaiseen tahtiin. Vaikka et blogia pitäisikään, nettisivujen sisältöä kaipaa yleensä päivitystä useammin kuin kerran vuodessa.

Ehkä haluat päivittää nettisivuillesi tarjouksia, ajankohtaisia tietoja esim. aukioloajoista tai uusia palveluita. On helppo ajatella, että tällaisia asioita voi sitten kertoa somessa, mutta moni asiakas lähtee hakemaan tietoa yrityksestä juuri nettisivujen kautta. Jos etsittyä tietoa ei löydy tai tieto on vanhentunutta, harva jaksaa siirtyä tarkistamaan löytyisikö someprofiileista mitään.

Sisältöjen päivittämisenkin kohdalla olisi hyvä ajatus varata kalenteristasi aika juuri tätä tehtävää varten. Muutoin päivittäminen jää helposti tekemättä tai siirtyy siihen hetkeen, kun on aikaa. Valitettavasti yrittäjälle tällaista ylimääräistä aikaa harvemmin tulee. Aina löytyisi jotain tärkeämpääkin tehtävää, varsinkin jos nettisivujen kanssa toimiminen ei tunnu itsestä helpolta.

Hoidanko nettisivujen ylläpidon itse vai maksanko siitä

Sekä nettisivujen tietoturvan ajantasalla pitämisen että sisältöjen päivittämisen voi halutessaan ulkoistaa. Itsekin tarjoan tekemilleni nettisivuille kuukausiveloitteista ylläpitopalvelua. Tällöin hoidan asiakkaan puolesta tarvittavat päivitykset ja/tai teen pienet muutokset nettisivujen sisältöihin.

Kannattaisiko sivujen ylläpidosta sitten maksaa ulkopuoliselle? Se riippuu täysin siitä, kuinka paljon olet itse valmis käyttämään aikaa nettisivuihisi ja kuinka sujut olet tietotekniikan kanssa.

Älä ymmärrä väärin, kaiken voi aina opetella. Vaikka et nyt tietäisi mitään Wordpress-nettisivuista, se ei tarkoita, ettet pystyisi hoitamaan tarvittavia päivityksiä. Se vaatii kuitenkin opettelua. Voit myös miettiä, onko tämän asian opettelu ja hoitaminen paras tapa käyttää aikaasi vai maksatko ennemmin toiselle yrittäjälle ja vapautat tämän ajan kalenteristasi johonkin tuottavampaan työhön.

Ota myös huomioon, että jos haluat pysyä ajantasalla nettisivuihisi liittyvissä tietoturva-asioissa, myös tämä vie aikaa. Moni nettisivujen tekijä seuraa jo työnsä puolesta alaan liittyviä nettisivuja ja ryhmiä. Tällöin he saavat tiedon esimerkiksi lisäosien haavoittuvuudesta nopeasti ja pystyvät tekemään tarvittavat päivitykset heti, kun mahdollista. Oletko valmis käyttämään aikaa pysyäksesi ajantasalla aiheesta, joka ei välttämättä kiinnosta sinua omien nettisivujen toimivuutta enempää?

Mikäli päädyt hoitamaan nettisivujesi ylläpidon itse, suosittelen, että laitat sille ajan kalenteriisi. Näin varsinkaan tietoturvasta huolehtiminen ei pääse unohtumaan.

Tarvitseko uudet nettisivut? Varaa aika ilmaiseen alkukartoitukseen ja jutellaan lisää!

Aiheeseen liittyvää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *